Keresés ebben a blogban

2016. október 2., vasárnap

BESKIDZKIE FÖLDIMOGYORÓS ÉS KARAMELLÁS ROPI


Töltött ropit nálunk is lehetett kapni kb. a 80-90-es években. Sőt, még arra is emlékszem, hogy a kakaósnak piros, a mogyorósnak pedig zöld zacskója volt.
Aztán szép lassan kikoptak a köztudatból, nem úgy, mint a lengyel társai. Ebből láthattok itt most kettőt, egy karamellásat és egy földimogyorósat.


Hirtelen ránézve ostyarúdnak vélhetnénk. Gyönyörű ez a csokorba szedett rúdrengeteg a tetején kicseppeni készülő töltelékkel!



A földimogyissal kezdem. Illatában hamisítatlan ropira emlékeztet. Az egyáltalán nem zavarja, hogy mellesleg mogyorós. Ez az összetevő nem érződik ki belőle.
Azonban, ha kettétörjük, látható, hogy van bizony benne töltelék, nem sok, és nem is nagyon üt el a színe a külső burkolattól, de azért felfedezhető. Igaz, állagában masszív, nem olyan, mint a csomagoláson, az éppen kibuggyani készülő folyékony változat.
Ízében azért felfedezhető a földimogyoró. Szerintem konkrétan maga az olajos mag lett beledarálva némi cukorral elvegyítve. Teljesen akkor bontakozik ki előttünk, ha kettőt, hármat már megettünk, egymás után, vagy egyszerre. Egy ropiban túl kevés a massza ahhoz, hogy értékelhető legyen.
A külseje sós, ez a képen is látható, belseje pedig édes. Maga a tészta nem éppen ropogós, Érezni, hogy a töltelék nedvességéből kicsit átvett, de összhatásában egészen ehető a végeredmény.






A karamelláson látszódik, hogy ott már nem voltak annyira bátrak, hogy a sót rajtahagyják a pálcikán.  Pedig a sós karamella manapság igen menőnek számít.
Ebben sem folyékony a töltelék. Viszont itt ropogósabb a tészta és annak ellenére, hogy kívül nincs só, mégsem édesre készítették. Ráadásul a karamell sem az a klasszikus olvasztott cukor, hanem érezni benne némi tejszínes-vajas jelleget is.
Ez kimondottan finom!

Összetétel:
tészta: búzaliszt, növényi zsír, só, cukor, glükóz-fruktóz szirup, szódabikarbóna
karamelltöltelék 30%: cukor, pálmazsír, tejfehérje, földimogyoró, tejpor, kakaópor, szójalecitin

Tömege: 100 g

100 g 472 kcal

Gyártja: AKSAM sp.z.o.o.sp.k.-Lengyelország, http://beskidzkie.com/

MÉG TÖBB BESKIDZKIE TERMÉK:

EXTRA VASTAG ROPI

1 megjegyzés: